تکنولوژی رابط کاربری انسان – ماشین یا بهاختصار HMI، یکی از جذابترین و پرکاربردترین فناوریهای دنیای امروز است که باعث ارتقای رابطهای کاربری بین انسان و دستگاههای مختلف شده است. این فناوری نهتنها به کاربران این امکان را میدهد تا بهسادگی و با کارایی بیشتر با دستگاههای مختلف ارتباط برقرار کنند، بلکه نیز به شرکتها و صنایع امکان میدهد تا عملکردهای خود را بهبود بخشند و بهرهوری بیشتری را از فرایندهای خود ببرند. در این مقاله به اهمیت و کاربردهای HMI و نحوه استفاده از این فناوری در صنایع و زندگی روزمره خواهیم پرداخت.
آنچه در این مقاله میخوانید
HMI چیست؟
HMI یا Human-Machine Interface به واسطههایی اطلاق میشود که به ارتباط بین انسان و دستگاههای الکترونیکی و ماشینها کمک میکنند. این رابطها شامل تجهیزات مختلفی مانند نمایشگرهای لمسی، کلیدها، صفحهکلیدها، دستهها، صوت و دیگر ابزارهای کنترل در برنامهریزی میکروکنترلرها، PLCها و سیستمهای کنترلی هستند.عموماً برای کنترل و نظارت بر فرایندهای صنعتی استفاده میشود و کاربران میتوانند از طریق آن با دستگاه یا سیستم مرتبط ارتباط برقرار کنند. این نوع مانیتورها دارای ویژگیها و قابلیتهایی مانند لمسی، ارتباطات صنعتی (مانند Ethernet یا Modbus TCP/IP)، قابلیت اتصال به دیگر دستگاهها و سیستمها و قابلیت نمایش گرافیکی هستند. از طریق این دستگاه میتوان دستورات و پارامترهای موردنیاز را به دستگاه کنترلی ارسال کرد تا اطلاعات وضعیت فعلی سیستم را بهصورت گرافیکی نمایش دهد.
کاربرد های HMI
بهعنوان یکی از اصلیترین اجزای سیستمهای الکتریکی و الکترونیکی، HMIها دارای اهمیت بالایی برای صنایع مختلف از جمله خودروسازی، صنایع خوراکی، صنایع داروسازی، پتروشیمی، معدن و صنایع پالایشگاهی و غیره هستند.از مزیتهای استفاده از HMI میتوان به افزایش کارایی، سهولت کاربری، کاهش خطاها، افزایش ایمنی وزمان و هزینههای مدیریتی اشاره کرد. همچنین HMIها امکان نظارت و کنترل بهتر از روی دستگاهها و سیستمها را فراهم میکنند.
برخی از کاربردهای HMI شامل موارد زیر میشود:
- . کنترل و نظارت بر خطوط تولید: HMIها بهعنوان واسط بین انسان و ماشین در خطوط تولید استفاده میشوند تا کاربران بتوانند عملکرد دستگاهها را کنترل و نظارت کنند.
- کنترل روشنایی و سیستمهای انرژی: برای کنترل و مدیریت سیستمهای روشنایی و انرژی در ساختمانها و صنایع استفاده میشوند.
- کنترل و نظارت بر سیستمهای اتوماسیون صنعتی: HMIها بهعنوان واسط کاربری برای سیستمهای اتوماسیون صنعتی استفاده میشوند تا کاربران بتوانند فرایندها و سیستمها را کنترل و نظارت کنند.
- کنترل دستگاههای پزشکی: HMIها در دستگاههای پزشکی مانند دستگاههای اشعهای، تجهیزات پزشکی و غیره استفاده میشوند تا کاربران بتوانند دستگاهها را کنترل و پایش کنند.
- استفاده در خودروها: در خودروها برای نمایش اطلاعات مربوط به سیستم های خودرو و کنترل آنها مورد استفاده قرار می گیرند.
ارتباط HMI و PLC
HMI (Human-Machine Interface) و PLC (Programmable Logic Controller) دو عنصر مهم در سیستمهای کنترل صنعتی هستند که با هم تعامل دارند و کارایی سیستم را افزایش میدهند.PLC یک دستگاه الکترونیکی است که برنامه ریزی می شود تا سیگنال ها را مقایسه کند و در صورت لزوم به دیگر سیگنال ها دستور ارسال کند. PLC اغلب در مدارهای الکتریکی و صنعتی برای کنترل موتورها، وسایل نوری، سیستمهای نظارتی و غیره استفاده می شود.(PLC چیست و چه کاربردی دارد)
HMI و PLC با ارتباطی بر روی یک شبکه مشترک با یکدیگر تعامل دارند. PLC دادهها و اطلاعات برای HMI ارسال میکند و HMI نمایش دادهها را بر روی صفحهنمایش نشان میدهد و کاربر میتواند از طریق HMI دستورات ورودی را به PLC ارسال کند تا سیستم کنترلی بر اساس آنها عمل کند. بهاینترتیب، این دو با همکاری و تعامل مؤثر خود، کنترل کاملی بر روی سیستمهای صنعتی فراهم میکنند.
مزایای استفاده از HMIها
استفاده از HMI یا رابط انسان ماشینی به شما امکان می دهد تا در ارتباط با دستگاه ها، تجهیزات و سیستم های مختلف به صورت بهتر و سریعتر عمل کنید. مزایای استفاده از HMI شامل موارد زیر می باشد:
- سهولت کار: HMI امکان کنترل و مانیتورینگ سیستم ها و تجهیزات را به صورت سهل و راحت فراهم می کند.
- افزایش بهره وری: با استفاده از HMI می توانید بهره وری و کارایی عملیات را افزایش دهید و زمان و هزینه های اضافی را کاهش دهید.
- کاهش خطاها: با استفاده از HMI، خطاها در عملیات کاهش پیدا می کند، زیرا اطلاعات به صورت واضح و دقیق به دسترسی شما قرار داده می شود.
- اطلاعات در دسترس: HMI امکان دسترسی آسان و سریع به اطلاعات مربوط به عملیات و تجهیزات را فراهم می کند که به بهبود تصمیم گیری کمک می کند.
- امکان اتصال به شبکه: HMI قابلیت اتصال به شبکه های مختلف را داشته و انتقال داده ها را آسان می کند.
به طور کلی، استفاده از HMI باعث بهبود عملکرد، افزایش بهره وری و کاهش خطاها در عملیات مختلف می شود و به نتیجه بهتری دست پیدا می کنید.
برند های مختلف HMI
- زیمنس (SIEMENS)
- امرون (OMRON)
- دلتا (DELTA)
- فتک (FATEK)
- کینکو (KINCO)
- پنل مستر (PANEL MASTER)
- لایت آن (LITE-ONE)
- ال اس (LS)
- میتسوبیشی (MITSUBISHI ELECTRIC)
- اشنایدر (SCHNEIDER ELECTRIC)
- ادونتک (ADVANTECH)
برندهای HMI (واسط کاربر انسانی) مختلف در بازار دارای تفاوتهای متنوعی هستند، اما تفاوتهای اصلی شامل مواردطراحی و ظاهر، کارایی و عملکرد، سازگاری، قیمت، پشتیبانی و خدمات پس از فروش، آپدیت و نرمافزارمی شود که انتخاب برند مناسب HMI بستگی به نیازها، بودجه، و خواستههای خاص کاربر دارد.
اگر پیشنهادی در مورد این مقاله دارید لطفا نظرات خودرا با ثبت نظر در زیر همین مقاله و یا در شبکه های اجتماعی با ما در میان بگذارید.
1 نظر در “HMI چیست و چه کاربرد هایی دارد؟”